måndag 15 september 2014

Värderingar går att påverka!

Detta inlägg är redigerat. Lite längre ner är den text som jag skrev den 15 september, dagen efter Sveriges val till Riksdag 2014. Nu har jag lagt till en text som sammanfattar ett samtal under Omställningskonferens i Göteborg 11-12 oktober 2014.

På konferensens första dag föreläste Pella Thiel om Common cause/Gemensam sak, Vikten av värderingar och medveten kommunikation för omställning. 

På söndagen arrangerades samtal i grupper enligt metoden Open Space. Frågan som jag tog upp och en sammanfattning av det samtal som följde kan du läsa nedan. 


OPEN SPACE FRÅGA:
Hur kan omställningsrörelsen möta det faktum att 13% röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014?

INLEDANDE ORD KRING BORDET:

  • Vi tror inte att 13% av Sveriges befolkning är rasister.
  • Vi tror att ojämlikhet och missnöje skapat grunden för höga SD-siffror.
  • Det vi oroar oss för är att ökad stöd för SD på sikt leder till en politik och ideologi som stärker yttre värderingar (så som materiell tillfredsställelse, social status, makt och auktoritet.) Framgångar för systerpartier i Europa har lett till minskad demokrati, intolerans och krympande mångfald.
  • När vi exkluderar är risken att vi befäster och polariserar.

LÖSNINGAR:

  • Vi måste verka på landsbygden, inte toppstyra från staden.
  • Omställningen kan inte utgå från att SD-väljare är exkluderande.
  • Vi får inte vara rädda för att prata om att det blir mer kris och svårare tider.
  • Vi kan också visa på hopp och alternativ. Med omställning kommer fler lokala jobb att behövas.
  • Enbart information är inte tillräckligt. Agera!
  • Stärk inre värden!

NÄSTA STEG:
  • Genomför framtidsveckor på landsbygden. 
  • Drick kaffe med folk, knacka på en bonde. Inspireras av exempelvis Omställning Alingsås och deras Framtidsvecka.
  • Skriv insändare. Använd dessa som underlag för kontakt med folk öga mot öga. 
  • Ögonkontakt, att möta människor är viktigt!
  • Inventera på landsbygden. Vilka jobb, yrken, entreprenörer kan stärkas? (Om det finns en frisör i byn, varför åka till stan för klippning?)
  • Utgå från dej själv i samtal "Jag blir väldigt ledsen när... ", "Jag känner så här när ..." Ta mod och blotta din egen oro och rädsla.
  • Påminn dej själv att stärka inre värden i samtal i alla möjliga sammanhang. Inpireras av Common Cause och "prima" (grunda med inre värderingar, exempelvis omtanke om naturen, familj och vänner, självacceptans, social rättvisa och kreativitet.)
Ni som var med i gruppen, kommentera om något bör läggas till eller ni inte instämmer med sammanfattningen. Tack för samtalet!
/Sara Nelson

COMMON CAUSE

Värderingar är inte detsamma som egenskaper och personlighet. Värderingar påverkar exempelvis hur vi röstar. Mina värderingar kan ändras och därmed även val av det parti som jag lägger min röst på. Våra värderingar påverkas av personer som vi umgås med, av reklam och av annat som vi möter. Du kan påverka värderingarna hos personer i din omgivning! 

Jag började i förra veckan att läsa The Common Cause Handbook. Idag, dagen efter valet där Sverigedemokraterna lyckades få 13% av rikets röster läser jag vidare i kapitlet How values change.


Boken börjar med att beskriva hur decennier av forskning kring psykologi lett till liknande resultat, oavsett kultur och forskare.

Inom alla kulturer florerar en mängd olika värderingar. Dessa värderingar kan åskådliggöras i ett cirkeldiagram. Diagonalt mittemot varandra står två ytterligheter. (Svensk översättning av boken kommer i slutet av året. Så länge mina översättningar):

Öppenhet för förändring (som beskrivs med ord som utmaningar, tacksamhet, kreativitet, upprymdhet) möter Konservatism (med tyngd i ord som säkerhet och tradition, samt oro för element som kan störa samhällets stabilitet och normer).

Självstärkande värderingar (status, prestige, kontroll över människor och resurser) möter  Självöverskridande(?) värderingar (att värna om alla, såväl människor som natur).


Värderingar kan kopplas till våra mål och vår strävan i livet. Mål kan delas upp i inre och yttre mål. Kopplas våra mål ihop med crikelns rödgröna skala (självstärkande - självöverskridande) så kan vi tala om inre värderingar ("intrinsic values") så som samhörighet med familj och vänner, kontakt med naturen, att acceptera sig själv, social rättvisa och kreativitet. Kopplas våra mål hop med den blågula skalan (öppenhet-konservatism) så talar vi om yttre värderingar ("extrinsic values) så som social status, prestige, materiell tillfredsställelse, auktoritet och makt.

Ingen individ kan förknippas med enbart ett ord. Vi bär med oss lite av varje. Och dessa olika delar kan förstärkas av personer vi umgås med, av reklam och av annat som vi möter. Våra värderingar är inte detsamma som personlighet. Värderingar kan i större grad ändras.

När jag sökte på Internet för att hitta mer att läsa om Common cause på svenska så fann jag www.komplexitet.se. Hemsidan handlar om forskning kring personlig utveckling eller vuxenutvecklingspsykologi. "Kort kan man säga att vuxenutveckling handlar om hur vi utvecklas genom hela livet att hantera allt mer komplexa samband, ta större ansvar och flera perspektiv, och hur vår syn på världen och oss själva förändras när vi mognar." Delta i forskningen genom att genomföra Värdesystemstestet som tar ca fem  minuter. Att se fler perspektiv tänker jag hänger ihop med att kunna hantera och analysera fler aspekter som ryms i cirkeln.

Enligt Common cause kan värderingar påverkas. Som exempel kan förekomsten av kyrkor, bibliotek, fackföreningar och idrottföreningar stärka vår känsla för jämställdhet, vänskap och rättvisa. Skog och parker kan öka vår uppskattning av naturen och stärkandet av inre värden.

På samma sätt kan yttre värderingar stärkas genom en tävlingsinriktad arbetsmiljö, marknadsföring som appellerar till status, nyheter som framhåller hot mot den nationella säkerheten och löpsedlar som berättar vem som är rikast i din kommun.

Common Cause kan användas för att arbeta med kommunikation. När vi till exempel vill kommunicera miljövärden så ska argument med samma värdegrund användas, de inre. The Common Cause Handbook varnar för att använda argument som handlar om yttre värderingar när vi ska stärka inre värden. Som exempel gynnar det inte miljön att motivera ett byte till lågenergilampor med att du spar pengar på din investering. Istället kan bör argumentet handla om att byta till lågenergilampor för miljöns och allas vår framtids skull. Därav namnet Common cause, gemensam sak.

En annan viktig poäng som jag läser om på sidan 43 i The Common Cause Handbook handlar om att möta personer där de är. För att skapa engagemang för frågor som rör miljö och andra inre värden så spelar det roll var vi möter folk, vilket språk vi använder och hur.

Uteslut inte gamla vänner från ditt liv på grund av hur de röstade i årets val. Du kan medverka till att personer i din omgivning ändrar sina värderingar.

Att arbeta med normer och värderingar i fem steg:
1) Utforska normer  - Hur tänker du, samhället, vänner kring vad som är OK och inte?
2) Ge näring till de inre värdena - Vad händer när du tar hand om relationer, naturen, din kreativitet och dej själv?
3) Utmana yttre värdena - Hur ser normerna ut i samhället? Varför söker vi berömmelse, makt, social status och pengar? Måste det vara så?
4) Se helheten - Hur påverkas något av ett beslut eller en förändring i långa loppet?
5) Hitta likasinnade och samarbeta! Jag hittar likasinnade via omställningsrörelsen.

Illustrationer: Alla illustrationer kommer från boken The Common Cause Handbook som kan laddas ner digitalt via www.valuesandframes.org.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar